top of page

Artele:

  Artele și cultura Coreei au fost puternic influențate de-a lungul anilor de contactul cu China. Budismul, care a dominat viața coreeană din secolul VII până în secolul XII, a influențat mult artele. Multe temple budiste, mănăstiri, morminte sfinte, palate și alte opere de artă ajută la dezvoltarea turismului Coreei de Sud.

 În timpul dinastiei Koryo au fost construite numeroase opere de artă. Poveștile populare, muzica, poezia și teatrul, toate fac parte din tradiția budistă și confuciană.

Muzica:

  Muzica coreană poate fi împărțită în două tipuri: muzica tradițională și muzica modernă.

    ○ Muzica tradițională coreeană, numită „hanguk eumak”, s-a dezvoltat în moduri diferite de-a lungul secolelor și a      îndeplinit un rol important în ceremonii și evenimente.

   ○ Muzica coreeană modernă, numită K-pop (engleză : Korean Pop) e un gen muzical ce constă în muzică electronică, hip hop, pop, dance,reggae, rock și R&B, originară din Coreea de Sud. Pe lângă muzică, K-pop-ul a evoluat într-o mică subcultură între adolescenții și adulții tineri din Asia de Sud-Est și centrală, rezultând într-un interes larg răspândit în ceea ce privește interesul pentru tendințele cântăreților și trupelor de K-pop.

Filmul si televiziunea:

. Principalele posturi de televiziune din Coreea de Sud sunt MBC, SBS și KBS, ultima dintre ele este televiziunea națională sud-coreeană. Aceste posturi de televiziune au regizat filme și seriale care s-au bucurat de mari succese pe plan internațional.    Dezvoltarea industriei filmului s-a accentuat după Războiul din Coreea de atunci și până în 1972, filmul sud-coreean a trăit așa-numita epoca de aur. În ultimii ani, mai multe filme și mai mulți regizori și actori din Coreea de Sud au reușit să obțină premii la festivaluri internaționale. Filmele și serialele sud-coreene au fost difuzate în mai multe state precum: Japonia, Republica Populară Chineză, Vietnam, Australia, România, Bosnia și Herțegovina, Kazahstan, etc.

Traditii si obiceiuri:

 

Noul an coreean

 

 Seollal- Anul Nou Lunar- este una dintre cele mai mari sărbători naționale din Coreea. În acest an, Seollal se sărbătorește pe 31 ianuarie al calendarului gregorian. Această sărbătoare mai este cunoscută și sub denumirile de Sesu(세수), Wondan (원단), Wonil (원일;), Sinwon (신원), Gujeong (구정), Yangnyeok Seollal (양력 설날) și Sinjeong (신정).

  Ziua Noului An Lunar coreean cade, de obicei, în zilele în care apare a doua lună nouă de după solstițiul de iarnă, cu excepția cazului în care există o intercalare destul de rară a lunei a unsprezecea cu luna a doisprezecea. În acest caz, Seollal se sărbătorește în zilele cu cea de a treia lună nouă de după solstițiu; următorul fenomen de acest gen va avea loc în 2033.

   În timpul acestei sărbători familiile se reunesc pentru a-și cinsti strămoșii, așa că această sărbătoarea ține 3 zile: în prima zi merg la casa părintească, în a doua zi sărbătoresc, iar în ultima zi se întorc. 

 

Ziua parintilor

 

  În Coreea de Sud, mai este luna familiilor. Pe 5 mai se sărbătorește Ziua Copiilor, iar pe 8 mai se sărbătorește Ziua Părinților (어버이 날 Eobeoi nal).

Ziua Părinților este o combinație a Zilei Mamelor și Zilei Taților. Deși nu este o sărbătoare națională, este totuși o zi foarte importantă pentru coreeni. Această zi a fost mai întâi numită Ziua Mamei în 1956, dar în 1973 s-a schimbat în Ziua Părinților pentru a nu îi discrimina pe tați.
   Devotamentul pentru părinți și strămoși a fost întotdeauna considerat printre cele mai înalte virtuți în societatea tradițională coreeană. Ziua părinților reprezintă nu doar o zi dedicată părinților ci și altor figuri parientale cum ar fi socrii, părinșii vitregi, bunici sau oamenii în vârstă care ți-au fost alături.

  Dacă nu ești de mult timp în Coreea, îți vei putea da seama rapid că Ziua Părinților se apropie datorită numărului mare de cadouri și raioanelor din magazine, în special datorită prezenței garoafelor. În Coreea, darul simbolic și iconic pentru Ziua Părinților vine sub forma unei flori de garoafă-în mod tradițional, se dau garoafe de culoare roșie,această culoare reprezentând iubirea, însă și cele roz sunt foarte populare.
 Alte cadouri populare sunt tratamente la spa, masaje, accesorii pentru anumite sporturi, abonamente la sală, produse de frumusețe, examinări clinice pentru tot corpul, terapie orientală medicală etc. 

 

Nunta:

 

  Conform tradiției cadoul de logodnă era adus acasă la mireasă de un grup de prieteni apropiați  mirelui. Cadourile erau puse într-o cutie numită hahm. Cei din grup se îmbrăcau în costume și își vopseau fețele cu negru și se duceau la mireasă cântând. Se opreau chiar în fața casei și strigau “Hahm de vânzare!” , iar familia miresei trebuia să iasă afară și să dea bani grupului. Grupul era mituit prin negocieri amuzante până când ultumul hahm era livrat.

 Mireasa poartă tradiționala hanbok (o rochie specială pentru logodnă). Distracția este nelipsită deoarece fie angajează o formație coreană sau membrii familiei cântă în stil karaoke.

 Înainte de nuntă are loc un obicei foarte frumos: mirele îi dăruiește mamei miresei o gâscă sălbatică. În trecut era folosită chiar o gâscă sălbatică dar acum a fost înlocuită de o gâscă de lemn. Gâștele sălbatice se împerechează pe viață așa că reprezenta o promisiune că va avea grijă de ea toată viața.

  Nunta la coreeni este ținută în mod tradițional la casa miresei. Jurămintele  sunt făcute în timpul unei ceremonii numite kunbere. Mirele și mireasa  își  jura unul altuia dragostea și totul este pecetluit prin sorbirea unui vin special turnat intr-o tărtăcuță  de vin .

 

Consumul de alcool:

 

 În Coreea nu este nicio ruşine dacă te mai îmbeţi din când în când, consumul de alcool fiind o importantă formă de socializare cu prietenii, colegii de muncă şi potenţialii parteneri de afaceri. Ca la orice ritual, pentru a te integra, trebuie să respecţi nişte reguli bine puse la punct.

 Ritualul de a bea alcool este foarte rigid în Coreea, iar cunoaşterea şi respectarea unor principii simple îţi va aduce respectul şi admiraţia gazdelor. Prima regulă este să nu îţi torni singur alcool în pahar. Cineva se va asigura să ai mereu paharul plin, iar datoria ta este să le torni altora. Când cineva îţi umple paharul, ţine cupa cu ambele mâini. Este un gest politicos prin care arăţi că accepţi obiceiurile coreene fără nicio rezervă. Când duci la gură paharul, trebuie să te întorci cu spatele la persoanele mai mari în rang ca tine.  Statutul social este foarte important în Coreea şi de aceea trebuie să te asiguri că respecţi acel statut. Orice persoană mai în vârstă sau cu o poziţie socială mai importantă decât tine, trebuie tratată diferit.  În Coreea, proverbul “il bul, sam so, o ui, chil gwa” (nu te opri la primul pahar), 3 pahare sunt prea puţine, cinci pahare sunt suficiente şi de-abia la şapte pahare poţi spune că ai întrecut măsura) descrie cantitatea adecvată de alcool pe care o bei ca seara să fie una reuşită. Când o persoană mai în vârstă îţi oferă alcool, trebuie să te ridici în picioare, să iei paharul cu amblele mâini şi să te înclini. Aşteaptă ca persoanele mai în vârstă să bea primele şi nu refuza când ţi se oferă alcool. Dacă te afli în preajma unor persoane mai în vârstă, le vei oferi lor alcool mai întâi. Cel care toarnă din sticlă o va face cu ambele mâini într-o manieră cât mai politicoasă. Ţine sticla cu mâna dreaptă, iar cu mâna stângă vei ţine mâneca hainei. 

 

  • Facebook App Icon
  • Twitter App Icon
  • Google+ App Icon
bottom of page